Entuzjastom jacuzzi, których nie stać na pobyt w ośrodku SPA podaję przepis na zupę kuroniówkę:
Składniki:
Składniki:
2 szklanki grochu łuskanego
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 dag boczku wędzonego
50 dag kiełbasy zwyczajnej
WYWAR
kminek
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
cząber
pieprz
jarzynka
1 kostka rosołowa
Opis przygotowania: Do gorącej wody wrzucić groch i zagotować. Odstawić na 2-3 godziny.Do garnka wrzucić wszystkie przyprawy na wywar i zagotować.Pokroić kiełbasę, boczek, cebulę w kostkę a czosnek wycisnąć przez praskę.Na patelnię wrzucić boczek i podsmażyć, następnie dołożyć kiełbasę, cebulę i czosnek i chwilę dusić. Jak wszystkie składniki puszczą sok wrzucamy do garnka z wywarem, i całość łączymy z grochem. Całość gotować około 30 minut. Podawać z grzankami .
Źródło:
Zdj. do fotomontażu: Muzeum Archeologiczne w Biskupinie
Yarrok - serdeczne dzięki!
0 komentarze:
Prześlij komentarz